Miért nem kérnek a bankok a pénzünkből, avagy miért olyan alacsonyak a betéti kamatok? I. rész

Sokaknak feltűnhetett, hogy az utóbbi időben a banki betéti kamatok nem éppen a legvonzóbbak. Míg 4 éve teljesen normális volt a 3 %-os kamat az éves lekötött betétre, a mai átlag épphogy csak eléri az 1 %-ot. Sőt, mi több, akad olyan bank is, amely 0 %-ot kínál az egy éves lekötött betétünkre.

Miért nem kérnek a bankok a pénzünkből, avagy miért olyan alacsonyak a betéti kamatok? I. rész
  Megőrültek ezek a bankok? Mintha szó szerint nem kérnének a pénzünkből, és azt szeretnék, tartsuk a matracunk alatt, ahol havi illetéket sem kell fizetnünk. Akinek nem világos, miért csökkenek, máskor pedig növekednek a banki kamatok, azok olvassanak tovább.

 Nézzük meg, mit mutatnak a számok az elmúlt 6 évben. A 2010-es évek elején teljesen normális volt a 3% körüli éves kamat. 2013-tól a kamatlábak azonban szemmel láthatóan  csökkenő tendenciát mutatnak.

zsupi1

A banki lekötött betéti kamatok alakulása. 

Elgondolkodtunk már rajta, mi okozza ezt a változást?

Talán az elmúlt gazdasági válság az egyik oka? Vagy hogy beléptünk az eurozónába? Esetleg a bankok játszadoznak velünk? Ahhoz, hogy megértsük a legfőbb indokot, fontos, hogy megértsük a bankok alapvető működését. Az iskolában úgy tanítják, hogy a bankok az egyik oldalon az emberektől pénzt fogadnak el banki betét formájában, a másik oldalon pedig ezt a pénzt hitel formájában a kérelmező ügyfelek rendelkezésére bocsájtják.
Mint egy átvezető-elosztó vezeték – amit az egyik oldalon összeszed, a másik oldalon szétoszt.

A folytatást ITT olvashatod tovább.  

Megj.: A Pénzügy.SK létrejötte előtt a Körkép.SK adott teret egy-egy cikkünk megjelenéséhez, úgy korrekt, ha az ott megjelent cikkeket ott olvasod tovább.

 
 

Ezt feltétlenül olvasd el!

Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem? Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem?

Ezek még érdekelhetik

  • Itt kezdd a saját pénzügyeid – útmutató (nem csak) pályakezdőknek

  • Miért nem kérnek a bankok a pénzünkből?

  • Ügyek, melyek a leginkább megdolgoztattak minket - 2021 május/június

  • Te szeretsz veszíteni ?

  • Miért olcsók a hitelek gazdasági válság idején?