Kritikus betegségek biztosítása - miért fontos?

A kritikus vagy civilizációs betegségek a mai rohanó világban sajnos nagyon gyakran előfordulnak és általában mindig nagy anyagi terhet rónak úgy az érintettre, mint a családjára. Egy megfelelő kezelés akár más fejlettebb országban akut esetben vagy egy magánklinikán akár életet is menthet, de belekerülhet akár több ezer euróba is.

Kritikus betegségek biztosítása - miért fontos?

Az előző cikkünkben ITT egyszerű módon elmagyaráztuk, hogy mire is jó a biztosítás és kinek lehet rá szüksége. Ebben a bejegyzésben pedig az egyik fontos mellékbiztosítás működését - a kritikus betegségeket magyarázzuk el.

Mit mutat a statisztika Szlovákiában?

Szlovákiában az orvosok évente 30 ezer új daganatos megbetegedést diagnosztizálnak, derül ki a Nemzeti Onkológiai Intézet (Národný onkologický ústav) adatai alapján. 1994-ben ez a szám még csak 20 ezer volt. Évente a daganatos megbetegedésekben elhunyt emberek száma Szlovákiában a férfiaknál 6,5 ezer és a nőknél 5 ezer. A statisztika alapján ez azt jelenti, hogy naponta 32 embert pusztít el ez a kegyetlen betegség.  Egy korábbi bejegyzés alapján az Európai Únióban Szlovákia azokhoz az országokhoz tartozik, ahol az egyik leggyakoribb az elhalálozási arány a daganatos megbetegedések miatt.

kep1.jpg

Miért is lehet fontos a kritikus betegségek, mint mellékbiztosítás megkötése?

A kritikus vagy civilizációs betegségek a mai rohanó világban sajnos nagyon gyakran előfordulnak és általában mindig nagy anyagi terhet rónak úgy az érintettre, mint a családjára. Egy megfelelő kezelés akár más fejlettebb országban akut esetben vagy egy magánklinikán akár életet is menthet, de belekerülhet akár több ezer euróba is.

Az életbiztosításon belül általában van lehetőség az ún. kritikus betegségek (kritické či závažné ochorenia), mint mellékbiztosítás megkötésére. Alzheimer, daganatos megbetegedések, Parkinson vagy infarktus és még sorolhatnánk.Ezek sajnos nem kevés embert érintenek manapság. A biztosítók pedig erre reagálva az adott betegség diagnózisa esetében az életbiztosításban szereplő összeget kifizetik az érintettnek vagy a családjának, amit aztán jobb minőségű kezelésre vagy a megszokott életszínvonal megtartására használhatnak.

kep4.jpg 

Mire is kell odafigyelnünk?

Egy ilyen mellékbiztosítás megkötésénél a biztosító mindig kíváncsi az egészségügyi állapotunkra, így egy kérdőívet kell kitöltenünk (zdravotný dotazník). Csalni vagy valamit eltitkolni nem túl észzerű dolog, mert a biztosítók baj esetén hozzáférhetnek az ügyfél teljes kórlapjához is. Ha valamelyik betegségen már átesett az ügyfél, akkor a biztosítása vagy drágábba kerül majd, vagy előfordulhat, hogy a biztosító arra az adott betegségre már be sem biztosítja.

Jelenleg Szlovákiában a hét jelentősebb biztosító (Aegon, Allianz, Axa, ČSOB, Generali, Metlife, Wüstenrot) életbiztosításaiban megtalálható a kritikus betegségek, mint mellékbiztosítás. A szerződési feltételekben minden biztosítónál megtalálhatóak, hogy pontosan milyen betegségekre is vonatkoznak, esetleg melyik betegségek a kivételek. Előfordulhat bizony, hogy fizetjük ezt a fajta mellékbiztosítást és az adott betegség diagnózisa után a biztosító nem térít, mivelhogy az adott betegség éppen kivétel volt, vagy nem szerepelt a felsorolt betegségek között. Ha ezt meg szeretnénk előzni, a biztosítás megkötése előtt mindenképpen érdemes inkább egy szakértőt megkérdeznünk.

Csak hogy röviden szemléltessük, ahogy a Mercedes és a Škoda autó között is van némi különbség, így működik ez a biztosítóknál is. Íme hát egy rövid összehasonlítás a diagnózisok mennyiségénél az egyes biztosítótársaságoknál:

tablazat1.png

Nézzük meg egy rövid példán, mennyibe is kerül havonta egy ilyen mellékbiztosítás az egyik legnagyobb biztosítónál:

  • 30 éves ügyfél, és az adott biztosítás 65 éves koráig számítódik
  • kiváló egészségügyi állapot, nem szed gyógyszert, nem volt komoly betegsége
  • biztosított garantált összeg 10.000 EUR (56 felsorolt betegség)
  • évi 74 EUR, azaz havonta kb. 6 EUR

Példaként egy fiatalabb, 18 éves egyénnek a fent említett csomag már csak a felébe kerül, azaz havonta mindössze 3 euróba. Értelemszerűen akkor egy kisgyermeknek ugyanez a csomag még olcsóbb. Vannak viszont biztosítók, amelyek 5 évente növelik az összeget, ezért nem árt informálódni.

Az egyszerűség kedvéért vannak olyan gyógyszerek, vagy kezelések, amelyeket az egészségügyi biztosító vagy abszolút nem térít, vagy csak részben. A fenti példából látható, hogy szinte havi pár euróból már be tudjuk magunkat biztosítani a nemvárt betegségek ellen, így lehet akár az életünket is megmentheti ez a pénzösszeg. Egy komoly kezelés finanszírozása nem olcsó dolog, és ha éppen nincs felesleges 10.000 eurónk, akkor egy ilyen biztosítás nagy segítséget jelenthet.


Ezt feltétlenül olvasd el!

Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem? Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem?

Ezek még érdekelhetik

  • abcd

  • Amikor a biztosító fizet(ne) #2 - Mennyibe kerül egy helikopteres mentés Ausztriában?

  • Van-e egyáltalán szükségünk életbiztosításra?

  • Az autóbiztosításról - kiegészítő biztosítások

  • Amikor a biztosító fizet #1

  • Rádiofélvétel - Miért ne spórolj biztosításban