KO-t kapott a lakástakarék - jelentős változások a lakástakarék (stavebné sporenie) terén

Nemrég még a megtakarítások legkedveltebb formája volt a lakástakarék (stavebné sporenie), mostanra viszont ez a fajta megtakarítás már szinte senkinek sem lesz érdekes.

KO-t kapott a lakástakarék - jelentős változások a lakástakarék (stavebné sporenie) terén

 A lakástakarék lényege az ún. állami támogatás (štátna prémia), amelyet az aktuális változások szerint már nem kap meg mindenki automatikusan. Az állami támogatás a megtakarított pénzösszeghez jár mint bónusz. Az állam az új változások után megvizsgálja, hogy kinek mennyi volt a bevétele és azt is, hogy a megspórolt összeget mire költötte.

Sokan a lakástakarékban megspórolt pénzösszeget egy új személygépkocsi vagy egy luxuskirándulás finanszírozására használták ki a a lakásvásárlás, átépítés vagy házépítés helyett. Ennek kiküszöbölése céljából az állam úgy döntött, hogy bizonyos feltételeket szab a pénz felhasználása terén.

A lakástakarék intézmények eddig nem vizsgálták az ügyfelek bevételét, sőt egy családon belül akár mindenki igényélhette az állami támogatást a gyermekeket beleértve, ha befizették a támogatás igényléséhez szükséges összeget. Az új változások után ha bevételünk a fizetési szalagunkon meghaladja az 1.200 Eurót, akkor az állami támogatást egyenesen el is felejthetjük. Az állam eredetileg el akarta törölni az állami támogatást a gyermekeknek 18 éves korig, viszont ettől a határozatától visszalépett.

 

      2018

     2019

Max. állami támogatás   

   66,39 Euro

    70 Euro

Éves betét

1.327,80 Euro   

   2.800 Euro

 

Az új ügyfeleknek a lakástakarék lényegesen előnytelenné válik, ugyanis már évek óta az állami támogatás összege nem növekszik. A fenti táblázatból látható: az idei évben 1.327,80 Eurót kellett megspórolnunk ahhoz, hogy megkapjuk a maximális állami támogatást, ami 66,39 Eurónak felel meg. A jövő évben a 70 Euró állami támogatás megszerzéséhez már több mint kétszer annyi pénzt (2.800 Euro) kell összelapátolnunk. Ez a feltétel sokak számára elérhetetlenné teszi a lakástakarék ésszerű kihasználását, valamint az ügyfelek motivációja értelemszerűen csökken a magas betét miatt, a számlavezetési költségek miatt, és ugyanakkor a szigorú szabályok miatt, amelyek a lakástakarékban megtakarított összeget kizárólag csak építkezésre, ingatlan vásárlásra és felújításra korlátozzák.

Még egy kis meglepetés a végére:

Észrevehettük, hogy év végén megjelenik a képernyőkön az első lakástakarékpénztár rókája. Arra buzdított, hogy még év végén kössünk lakástakarék szerződést, és akár ha az év utolsó napján is tettük be az eddigi 1327 eurót, megkaptuk az állami prémiumot. Ez a lehetőség azonban szintén megszünik. Ha a lakástakarék szerződésunk az év második felében kötjuk meg, akkor abban az évben maximálisan már csak a prémium felét kaphatjuk meg. 

Szerencsére eddig sem volt titok, hogy vannak sokkal jobb helyek a pénzünk kamatoztatására mint a lakástakarék, foleg ha gyermekünknek terveztünk 20-25 éves korára takarékoskodni. A rendszeres olvasóink ezekrol a lehetőségekrol mindig találnak nálunk hasznos információkat.

 


Ezt feltétlenül olvasd el!

Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem? Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem?

Ezek még érdekelhetik

  • Adókedvezmény 2019-ben a jelzáloghitelekhez - erre kell figyelned, hogy hozzájuss a pénzedhez

  • Telekvásárlás és családi ház építése hitelből

  • Eljött az alkalmas idő a „refinanc“-ra?

  • Alapfogalmak: Mi az a kamat, és hogyan működik?

  • Bankinfó Január - a hitelcsapda

  • A hitelek befagyasztásáról A-tól Z-ig: Minden egy helyen