Hitelt halasztasz? Mutatjuk, mennyibe fog kerülni

A koronavírus okozta gazdasági bizonytalanságnak köszönhetően lehetőség nyílt a hiteltörlesztések ideiglenes szünetelésére - negatív banki regiszter bejegyzés nélkül. (A negatív bejegyzés valójában bekerül a banki regiszterbe, de a bankok jelen állás szerint nem veszik figyelembe.) 

Hitelt halasztasz? Mutatjuk, mennyibe fog kerülni

 

Mi most egy táblázatot mutatunk, amelynen  egy 75 000 ezer nagyságú, 20 éves futamidőig tartó, 1%-os fix kamatlábú hitel alakulását ábrázoljuk.

hiteltorleszto-kalkulator.PNG

Amint jól látható a táblázatból, a 9 hónapos „pihenés”-nek még egy „ideális álomvilágban” is megvan az ára, ahol az egyszerűsítés kedvéért a futamidőnk végéig a jelenlegi piacon is lenyűgözőnek számító 1%-os kamattal számoltunk.

Fontos eloszlatnunk azt a tévhitet, amelyet több helyről is hallhatunk, hogy a szünetelés nagy segítség, ingyen van és butaság lenne nem kihasználni. A hazai bankok részéről a kamatok növelése szinte elkerülhetetlennek tűnik (az első komoly jeleit már az elmúlt hetekben tapasztalhattuk is), így a végső ráfizetés összege drasztikusan növekedhet idővel a 9 hónapos „pihenőnek” köszönhetően. Minél nagyobb a hitel, minél hosszabb a futamidő és minél magasabb a kamat, annál nagyobb a szünetelés ára is.


Mindenképpen azt javasoljuk, hogy csak végső esetben folyamodjanak a hiteltörlesztés szüneteléséhet. Az állam lépése a negatív gazdasági alakulások orvoslására sok háztartást tarthat a felszínen, és a hiteltörlesztés ideiglenes szünetelése sok esetben lehet szükséges rossz is, ám meggondolatlanul semmiképpen se cselekedjünk, mert a jelen kényelmének a jövőben mindig ára van. 

Vajda Péter

Ajánlott cikk: A hitelek befagyasztásáról A-tól Z-ig


Ezt feltétlenül olvasd el!

Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem? Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem?

Ezek még érdekelhetik

  • Mi lesz a lakáshitel kamatokkal? - Bankinfó 2019/ IQ

  • Alapfogalmak: Mi az a kamat, és hogyan működik?

  • Bankinfó - Október: visszaestek a hitelezések, refinanszírozás és ingaltan lufi

  • Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem?

  • Te elválnál egy kedvező hitel miatt? - Jön a fiatal házasoknak járó hitel

  • Adókedvezmény 2019-ben a jelzáloghitelekhez - erre kell figyelned, hogy hozzájuss a pénzedhez