Ha január, akkor ingatlanadó

Vannak akik, már egy ideje boldog, közös pillanataikat élik meg új otthonukban, mások még csak kezdik megszokni, hogy ingatlantulajdonosokká váltak. Az azonban közös bennük, hogy amennyiben az előző évben vásárolták ingatlanukat, január végéig kötelesek azt bejelenteni, az ingatlanadó (daň z nehnuteľnosti) kiszámítása miatt. Az ingatlanadót mindig annak a városnak vagy a községnek fizetjük, ahol az ingatlanunk van. Az ingatlanadó mértékét minden helyiség maga szabja meg.

Ha január, akkor ingatlanadó

Következzen 10 + 1 hasznos tipp és tudnivaló az ingatlanadó bevallásáról:

 

 1. Abban az esetben kell bejelenteni az ingatlanvásárlást, ha az ingatlan múlt év december 31-ig került a nevünkre.
 2. A bejelentő űrlapot legkésőbb január 31-ig kell leadni.
 3. De hol is kell leadnunk? Azon a városházán vagy községi hivatalban, amely városban vagy faluban ingatlant vásároltuk.
 4. Az ingatlanadót mindig az adott évre fizetjük egy összegben az egész évre. Leegyszerűsítve 2018-ban a 2018-as évi adót fizetjük be.
 5. A bejelentést megkönnyíti, hogy létezik egy előre elkészített nyomtatvány, amelybe már csak az adatainkat és az ingatlan adatait kell kitölteni. Az ügyintézés meggyorsítása érdekében tanácsos már előre elkészíteni a nyomtatványt, de ha bonyolultnak találjuk, az úriember vagy kisasszony biztosan szívesen segít kitölteni a hivatalban. Elvégre nem minden nap csinálunk ilyet.
 6. A nyomtatványon fel kell tüntetni, hogy milyen okból szeretnénk bejelentést tenni. Szerencsére ehhez csak a megfelelő mezőbe kell egy X-t tenni. Amennyiben első ingatlanunkhoz jutottunk hozzá a községben a „priznanie”-t, ha a már volt ingatlanunk, akkor a „čiastkové priznanie”-t, és ha megszűnt a tulajdonjogunk, a „čiastkové priznanie na zánik daňovej povinnosti” kifejezést kell megjelölni. Igen, ha megváltunk ingatlanunktól, azt is be kell jelenteni.
 7. Vigyük magunkkal mellékletként a földhivatalból (kataster nehnuteľnosti) kapott döntést az ingatlan tulajdonjogának megszerzéséről (rozhodnutie o povolení vkladu vlastníckeho práva) vagy egy eredeti tulajdoni lapot az ingatlanról. A tulajdoni lapot kikérhetjük a földhivatalban vagy a postán is.
 8. A városházán vagy a községi hivatalban ne adjunk le eredeti példányokat hivatalos papírjainkról, inkább készítessünk fénymásolatot róla, amennyiben ezeket kérik tőlünk.
 9. Ne felejtsük otthon személyi igazolványunkat sem.
 10. Végül várjunk, hogy a postás hozza az elszámolást a befizetendő ingatlanadóról, ezt május 15-ig kellene megkapnunk és az átvételtől számítva 15 napunk van a megfizetésére.

 

+1 Mielőtt elindulunk otthonról, nézzük meg a hivatali nyitva tartást, hogy ne tegyünk meg felesleges utat :).

 Remélem, hasznos információkkal szolgáltam az ingatlanadóval kapcsolatban. Ha bármilyen kérdése lenne a témával kapcsolatban, felteheti az elérhetőség menügombra kattintva, vagy fordulhat közvetlenül irodánkhoz: www.awreal.sk

 Mazács Ádám

A-W REAL

 CorpBonds_banner.png


Ezt feltétlenül olvasd el!

Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem? Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem?

Ezek még érdekelhetik

 • Miért tiltakoznak a gazdák? Mi a baj a földtörvényekkel? II. rész

 • Minden, amit a tulajdonlapról tudni kell

 • 10 trükk, amelytől nagyobbnak tűnik a hálószoba

 • Lakáskultúra napja - 10 trükköt, amelytől nagyobbnak tűnhet a hálószoba

 • Hogyan adhatom el leggyorsabban és legelőnyösebben az ingatlanomat?

 • A „C“ és „E“ regiszterű parcellák hálójában