Hitelt halasztasz a pandémia miatt?

2020. 05. 13.
debt-1500774_1280.png

 Mutatjuk, mennyibe fog kerülni.

 

Mi most egy táblázatot mutatunk, amelynen  egy 75 000 ezer nagyságú, 20 éves futamidőig tartó, 1%-os fix kamatlábú hitel alakulását ábrázoljuk.

 

Image
hiteltorleszto-kalkulator.PNG

 


Amint jól látható a táblázatból, a 9 hónapos „pihenés”-nek még egy „ideális álomvilágban” is megvan az ára, ahol az egyszerűsítés kedvéért a futamidőnk végéig a jelenlegi piacon is lenyűgözőnek számító 1%-os kamattal számoltunk.

 

Fontos eloszlatnunk azt a tévhitet, amelyet több helyről is hallhatunk, hogy a szünetelés nagy segítség, ingyen van és butaság lenne nem kihasználni. A hazai bankok részéről a kamatok növelése szinte elkerülhetetlennek tűnik (az első komoly jeleit már az elmúlt hetekben tapasztalhattuk is), így a végső ráfizetés összege drasztikusan növekedhet idővel a 9 hónapos „pihenőnek” köszönhetően. Minél nagyobb a hitel, minél hosszabb a futamidő és minél magasabb a kamat, annál nagyobb a szünetelés ára is.


Mindenképpen azt javasoljuk, hogy csak végső esetben folyamodjanak a hiteltörlesztés szüneteléséhet. Az állam lépése a negatív gazdasági alakulások orvoslására sok háztartást tarthat a felszínen, és a hiteltörlesztés ideiglenes szünetelése sok esetben lehet szükséges rossz is, ám meggondolatlanul semmiképpen se cselekedjünk, mert a jelen kényelmének a jövőben mindig ára van. 

Vajda Péter

Ajánlott cikk: A hitelek befagyasztásáról A-tól Z-ig