Ez történt márciusban

2023. 04. 03.
Profile picture for user balint
Bohák Bálint
A számok az én világom, és érdekel a gazdaság, ezért is mertem belevágni ebbe a projektbe. Ami azonban még jobban motivál, hogy látom magam körül az embereken, mennyire tanácstalanok és elveszettek a pénzügyek világában. A gyakori téves információ megnehezíti a jó döntéseket, ami problémákhoz vezet. A számok és a tények híve vagyok, csak abban hiszek, ami pontosan ki van számolva és papírra van vetve. Szeretek az apróbetűs részek közt kutakodni a szerződési feltételekben.
Lépjünk kapcsolatba!
penzugy.sk

Nyugdíjak emelkedése

 

A Szociális Biztosító által folyósított átlagos öregségi nyugdíj összege idén február végén elérte az 576,10 eurót. Éves szinten csaknem 64 euróval nőtt.

Az öregségi nyugdíj összegének emelkedése mellett az abban részesülők száma is kismértékben nő évről évre. Míg tavaly február végén 1 millió 90,3 ezer nyugdíjas kapott öregségi nyugdíjat, addig Szlovákiában a múlt hónap végén 1 millió 101 ezer öregségi nyugdíjas volt.

A legfeljebb 70 százalékos mértékű rokkantsággal élők rokkantsági járadéka február végén 259,50 euró volt. Tavaly februárhoz képest 30 euróval volt magasabb. A 70%-nál magasabb károsodás esetén átlagosan 470,40 euró összegű rokkantsági nyugdíj jár. Ez éves szinten 55 eurós növekedést jelent.


A legnagyobb bankok kamatemelései

 

Az újonnan nyújtott jelzáloghitelek átlagos kamata 3,53%-ra emelkedett márciusban. Tavaly év elején még 1,03% volt az átlagos kamat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az elmúlt egy évben a szlovákiai bankok által újonnan felvett jelzáloghitelek kamatai csaknem 3,5-szeresére emelkedtek és a továbbiakban is emelkedni fognak.

Kamatok

A legtöbb pénzintézet márciusban ismét emelte a jelzáloghitel kamatait. Nézzük meg, jelen pillanatban milyen kamattal kaphatunk hitelt a leggyakoribb, 5 éves fixációra:

Szlovák Takarékpénztár (SLSP) 4,29% p.a.*
UniCredit Bank 3,99% p.a.*
Csehszlovák Kereskedelmi Bank (ČSOB) 3,99% p.a.*
Tatra Bank 3,99% p.a.*

Prima Bank

3,80% p.a.
Általános Hitelbank (VÚB) 4,49% p.a.*

A *-al jelölt kamatokat különféle feltételek teljesítése után lehet megkapni, ezek általában számlavezetéssel vagy biztosítással kapcsolatosak, de valahol a kereset és az iskolai végzettség is számít. Ha bővebb információt szeretnél, esetleg más fixációban gondolkodsz, jelezz bátran: https://penzugy.sk/form/hitel-kalkulator?tanacsado=120


Az Európai Központi Bank megemelte az irányadó kamatát

 

Az elmúlt napokban heves vita folyt arról, hogy az EKB kitart-e a kamatemelés mellett, vagy lassítja-e ezt a politikát. Ennek oka az volt, hogy néhány napon belül három amerikai bank is csődbe ment, és jelentősen meggyengült a svájci Credit Suisse pozíciója is. Végül az EKB folytatta a monetáris politika szigorítását, és a magas infláció mérséklése érdekében zsinórban hatodik alkalommal emelte irányadó kamatát, amely most már 3,5%-on áll. Feltételezhető, hogy az EKB folytatja ezt a politikát, mivel célja az infláció visszaállítása a kívánt 2%-os szintre.

Ez az emelés még nem látszik meg a fentebb említett hitelkamatokon, tehát a jövőben további emelkedésekre lehet számítani a kereskedelmi piacon is, nem kizárt, hogy pár hónap múlva 5 százalék alatt már nem igazán lesz lehetőségünk hitelt felvenni.

Európai Uniós zászlók háttérben az Európai Tanács épületével.

 


Az UniCredit Bank új ajánlata

 

Aki február 27-étől új számlát nyit az UniCredit Bankban, az akár négy százalékos kamatra is szert tehet a folyószámláján. Az akció csak 10 000 euróig terjedő befizetésekre vonatkozik. A kamat két részből áll. Minden új ügyfél automatikusan megkapja az ígért kamat felét. A második, bónusz rész a folyószámla aktív használatáért járó jutalmat jelenti. Ha ezt a két százalékot is szeretné megszerezni az ügyfél, akkor legalább 400 euró kell havonta utalni a számlájára.

A négy százalékos kamatot csak június végéig fizeti a bank, tehát a kamatok csak 4 hónapig íródnak jóva, utána az alapfeltételek vonatkoznak a betétekre. Ha valakinek március elejétől június végéig a maximális 10 ezer euró lenne a számláján, és teljesítette a bónuszkamat fizetési feltételeit, akkor a számításaink szerint havonta 27 eurót keresne adózás után kamatból. Összesen 108 eurót kapna négy hónap alatt. Ha valakinek átlagosan 1000 euró lenne a számláján, akkor négy hónapra 10,80 eurót kapna.

Véleményünk szerint ha valaki eddig sem tervezett számlát nyitni ebben a bankban, csupán ezért a bónuszért nem éri meg átvándorolni hozzájuk.

Ha 4 százalékos, lekötés nélküli befektetést keresel, válaszd a Pénzügy.sk Biztonságos Tartalék csomagját: https://penzugy.sk/blog/bemutatjuk-penzugysk-biztonsagos-tartalek-csomagjat


Nálunk a negyedik legmagasabb az infláció az eurózónában

 

2023 márciusában 6,9 százalékra csökkent az évközi infláció az eurózóna tagországaiban. Másfél százalékponttal alacsonyabb, mint egy hónappal ezelőtt. Jó hír, hogy az eurózónában zsinórban ötödször csökkent az infláció. A 2022 októberében elért 10,6%-os maximumhoz képest jelenleg több mint 3%-kal alacsonyabb. A szlovákiai helyzet valamivel rosszabb, azonban kezd jó irányba elindulni, 2023 februárjához képest az áruk és szolgáltatások ára héttized százalékponttal csökkent, márciusban az Európai Statisztikai Hivatal gyorsbecslése szerint 14,8 százalékos szinten állt meg. Továbbra is igaz, hogy Szlovákiában a negyedik legmagasabb az infláció az eurózónán belül, a balti országokkal szemben minimális az előnyünk. Törökországot nem csak a földrengések sújtják, náluk a legmagasabb az infláció a térségben, közel 58%-os. Magyarországon a legmagasabb az infláció az EU-ban, az elmúlt hónapban 25%-ot ért el, ami az uniós átlag háromszorosa.

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.