Ez történt májusban

2023. 06. 06.
Profile picture for user balint
Bohák Bálint
A számok az én világom, és érdekel a gazdaság, ezért is mertem belevágni ebbe a projektbe. Ami azonban még jobban motivál, hogy látom magam körül az embereken, mennyire tanácstalanok és elveszettek a pénzügyek világában. A gyakori téves információ megnehezíti a jó döntéseket, ami problémákhoz vezet. A számok és a tények híve vagyok, csak abban hiszek, ami pontosan ki van számolva és papírra van vetve. Szeretek az apróbetűs részek közt kutakodni a szerződési feltételekben.
Lépjünk kapcsolatba!
penzugy.sk

A Kooperativa belépett a nyugdíjpénztárak piacára

A Kooperativa biztosítótársaság engedélykérelmet nyújtott be a nyugdíj-előtakarékossági szektorban végzett pénzügyi közvetítésre. Erről a Szlovák Nemzeti Bank tájékoztatott. A SzNB, mint a szlovák pénzügyi piac felügyeleti szerve engedélyt adott a biztosítónak, amely alapján a második nyugdíjpilléren belül közvetíthet pénzügyi szerződéseket öregségi nyugdíj-megtakarításra. A biztosítótársaság a tavaly év végén megvásárolt 365.life nyugdíjkezelő társaságon keresztül száll be az ilyen típusú pénzügyi üzletágba. Ez a nyugdíjpénztár a legkisebb a piacon, körülbelül 124 600 ügyfélel volt szerződésük 2023 áprilisának végén.

 

Kötelező biztosítás az elektromos rollerekre

Az Európai Parlament jóváhagyta azt a rendeletet, mely szerint az elektromos rollerek és segwayek tulajdonosainak a jövő évtől kötelező felelősségbiztosítást (PZP) kell kötniük. Az elektromos rollerek elterjedése óta jelentős mértékben nőtt a közlekedési balesetek száma, a kártérítés hatékony behajtása pedig problémás volt kötelező biztosítás nélkül. Ezért tehát várható is volt, hogy az EU részéről születnek majd javaslatok ennek kezdeményezésére. Az új irányelv legkésőbb 2024. január 1-jén fog hatályba lépni, és érinti a 14 km/h sebességet meghaladó, de nem 25 kilogrammnál nagyobb tömegű rollerek tulajdonosait is.

 

Júliustól emelkedik a nyugdíj összege

Emelkedik a nyugdíj összege Szlovákiában 2023. július 1-től, mégpedig 10,6 százalékkal. Ezt a rendkívüli emelést a társadalombiztosítási törvény módosításának részeként a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának tagjai hagyták jóvá. Ennek köszönhetően az átlagos öregségi nyugdíj a jelenlegi 576 euróról 61 euróval 637 euróra emelkedik. Ez a nyugdíjemelés a nyugdíjinfláció 2022 júliusától 2023 márciusáig tartó kumulált havi bázisú növekedésének értékét jelenti, vagyis erre a kilenc hónapra. A baleseti nyugdíj összegét ugyanígy módosítják, illetve emelik. Idén július elsejétől emelkedik a nyugdíjminimum összege is, amelyet mostantól a létminimum összegéhez kötnek. A Szociális Biztosító időben tájékoztatja a lakosságot az új nyugdíjminimum összegről. A nyugdíjak újraszámítását nem kell kérni, az automatikusan történik, a változással érintett nyugdíjasok pedig 2023 június végén és júliusában kapják meg a társadalombiztosítási hivataltól az emelésről szóló határozatot.

 

Vigyázzunk a Skills Profit nevű társasággal

A Szlovák Nemzeti Bank felhívja a figyelmet a Skills Profit társaság tevékenységére, amely honlapján keresztül befektetési lehetőségeket kínál. A jegybankot zavarja, hogy a cég saját honlapján keresztül a SzNB nevében is megszólítja a potenciális befektetőket, miközben az SzNB logóját, valamint az SzNB bélyegzőit és aláírásait tartalmazó hamis dokumentumokat használják fel a képviselői, hogy megteremtsék a hitelességet. „A cég tevékenysége jelenleg nem tartozik az SzNB felügyelete alá, a társaság nem kapott engedélyt az SzNB-tól a szlovákiai pénzügyi piaci tevékenységek végzésére, és nincs bejegyezve az SzNB által vezetett nyilvántartásba sem. Az ezen a társaságon keresztül befektetett pénzeszközökre nem terjed ki a Betétvédelmi Alap vagy a Befektetési Garancia Alap” – áll a jegybank közleményében. 

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.