Ez történt júniusban

2023. 07. 10.
Profile picture for user balint
Bohák Bálint
A számok az én világom, és érdekel a gazdaság, ezért is mertem belevágni ebbe a projektbe. Ami azonban még jobban motivál, hogy látom magam körül az embereken, mennyire tanácstalanok és elveszettek a pénzügyek világában. A gyakori téves információ megnehezíti a jó döntéseket, ami problémákhoz vezet. A számok és a tények híve vagyok, csak abban hiszek, ami pontosan ki van számolva és papírra van vetve. Szeretek az apróbetűs részek közt kutakodni a szerződési feltételekben.
Lépjünk kapcsolatba!
logo

Júniusi infláció

Az eurózóna országaiban az infláció idén júniusban 5,5%-ra csökkent, ami tavaly január óta a legalacsonyabb szint. Szinte minden tagországnak sikerült egyszámjegyűre csökkentenie a magas számokat. Az egyetlen kivétel Szlovákia, ahol az infláció továbbra is kétszámjegyű, 11,3%. Az Eurostat 2023. júniusi gyorsbecslése szerint az élelmiszerek, az alkohol és a dohánytermékek árai nőttek a legnagyobb mértékben éves összevetésben (+11,7%). A szolgáltatások árai a májusi 5%-ról júniusra 5,4%-ra emelkedtek. Ezzel szemben az energiaárak havi összevetésben csökkentek, 1,8 százalékponttal 5,6%-ra csökkentek.

 

Az EKB ismét emelte az alapkamatot

Az Európai Központi Bank 4 százalékra emelte az alapkamatot. Az előző időszakhoz képest negyed százalékponttal nőtt, ennek köszönhetően az elmúlt 22 évben elérte a maximumot. Az amerikai jegybank vezetősége is ülésezett, amely ezúttal az irányadó kamat eredeti, 5,25%-os szinten tartása mellett döntött. Az EKB monetáris politikai szigorítása azonban jelenleg jóval enyhébb, mint például tavaly ősszel, amikor háromnegyed százalékponttal emelték a kamatot. Ezt ismételt félszázalékos "áremelés" követte, ami mostanra még jobban enyhült. Ennek ellenére az elemzők arra számítanak, hogy az EKB folytatja az emelést, a döntésre a következő, júliusi ülésen kerül sor.

 

Emelkedik a létminimum összege

A létminimum összege 2023. július 1-jén változott, ezen a napon havi 34,46 euróval, a mai 234,42 euróról 268,88 euróra emelkedett. Ez a tény a jövedelemadó számítását és a szülői pótlék összegét is befolyásolja. A létminimum mértéke attól függően változik, hogy nagykorú természetes személyről, két nagykorú természetes személy összegének összegéről, eltartott vagy nem eltartott kiskorú gyermekről van-e szó.

letminimum

A létminimum mértékének változása az adókon túl a szülői pótlék összegében is megjelenik. A szülői pótlék a létfenntartási összeggel megegyező mértékben emelkedik. Idén augusztus 1-től rendkívüli esemény lesz, ha Zuzana Čaputová államfő aláírja ezt a módosítást. Ettől az időponttól a szülési szabadságot nem kapott szülő után járó segély 345,20 euró, ha pedig szülési szabadságot kapott, akkor 473,30 euróra emelkedik.

 

Júliustól nem kell koncessziós díjat fizetni

A Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) szolgáltatásainak koncessziós díját június 30-ig kellett fizetni. A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának tagjai ez év februárjában fogadták el a törvényt, 2023. július 1-jétől megszűnt az illeték. Mivel a díjfizetési kötelezettség már lejárt, ezért az azt átutalási megbízással befizető állampolgárok kötelesek elállni, ezt a bankban személyesen vagy az egyszerűbben az internetes bankjukban tehetik meg. Azoknak, akik SIPO okmányon keresztül fizették ki, nem kell semmit tenniük, mert a következő hónaptól az RTVS leállítja a csekk kiküldését, amellyel a díjat fizették. Néhányan éves befizetéssel fizették az illetéket, ezeknek az embereknek a törvény életbe lépése után visszatérítik az idei második félévi díjat. 

 

A Novis biztosítótársaság elvesztette engedélyét

A Szlovák Nemzeti Bank 2023. június 1-i határozatával visszavonta a pozsonyi székhelyű Novis társaság biztosítási tevékenység végzésére vonatkozó engedélyét. A határozat június 5-én lépett hatályba, ettől az időponttól a biztosító már nem köthet új biztosítási szerződéseket. Csak a követelések érvényesítéséhez és a kötelezettségek rendezéséhez szükséges tevékenységet végezhet. Bár a biztosító elvesztette az engedélyét, ez a tény nem befolyásolja a fennálló biztosítási szerződések időtartamát. "A biztosító felszámolásának megkezdéséig az ügyfelek biztosítási fedezettel, biztosítási ellátások kifizetésével és a biztosítási szerződésekből eredő egyéb követelésekkel rendelkeznek" - állapítja meg a SzNB. A Novis biztosítónak korábban is voltak problémái. Például 2019 végén rekord magas, 175 000 eurós bírságot kellett fizetnie tisztességtelen üzleti gyakorlat alkalmazása miatt. A következő évben még két 50 000-es bírságot kapott. Ugyanebben az évben az SzNB eltiltotta a "szokatlan pénzügyi tranzakcióktól, valamint a saját pénzével és vagyonával való bánásmódtól". A következő évben ismét azzal vádolta, hogy kevesebb pénzt fektetett be, mint amennyi az ügyfelekkel kötött szerződések szerint volt. A biztosítónak tavaly is voltak gondjai, amikor a jegybank megtiltotta, hogy eszközei értékének csökkentését célzó akciókat hajtson végre. A fizetőképesség hiánya, amely a biztosítót sokáig gyötörte, az engedély visszavonásához vezetett.

 

Ezúton szeretnénk felhívni olvasóink és meglévő ügyfeleink figyelmét, hogy a Novis társaság nem tartozik a  partnereink közé. Mi csakis megbízható intézményekkel dolgozunk együtt, mindig figyelembe vesszük a Szlovák Nemzeti Bank figyelmeztetéseit és ajánlásait.

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.