Ez történt áprilisban

2023. 05. 03.
Profile picture for user balint
Bohák Bálint
A számok az én világom, és érdekel a gazdaság, ezért is mertem belevágni ebbe a projektbe. Ami azonban még jobban motivál, hogy látom magam körül az embereken, mennyire tanácstalanok és elveszettek a pénzügyek világában. A gyakori téves információ megnehezíti a jó döntéseket, ami problémákhoz vezet. A számok és a tények híve vagyok, csak abban hiszek, ami pontosan ki van számolva és papírra van vetve. Szeretek az apróbetűs részek közt kutakodni a szerződési feltételekben.
Lépjünk kapcsolatba!

Javul az inflációs helyzet, bár még van hova fejlődnünk

A szlovákiai infláció már több mint egy éve a legmagasabbak között van az eurózónában. Csak a három balti ország előzött meg rendszeresen bennünket. De ez már a múlté. Annak ellenére, hogy áprilisban Szlovákiában az infláció csaknem egy százalékponttal, pontosan 14%-ra csökkent, az eurózóna országain belüli pozíciónk romlott. Jelenleg Szlovákiában a fogyasztói árak emelkedése a második legmagasabb az euróval fizető tagországok között Lettország után. Az is érdekes, hogy az egész eurózónán belül az infláció enyhén emelkedett 2023 áprilisában öt hónapos csökkenés után, pontosabban 2022 novembere óta. Az Európai Statisztikai Hivatal, az Eurostat legfrissebb gyorsbecslése szerint a márciusi 6,9%-ról egytized százalékponttal nőtt az áprilisi 7%-ra.

infláció

 

Csökken a munkanélküli fiatalok száma

Az országban folyamatosan csökken a munkanélküliség. Az elérhető álláskeresők aránya a munkaképes korú népességen belül 2023 márciusában a februári 4,40%-ról 4,29%-ra csökkent. A regisztrált munkanélküliségi ráta is csökkent, 5,76%-ról 5,61%-ra. A munkanélküliség csökkenése Szlovákia minden kerületében megmutatkozott, legjelentősebben az eperjesi kerületben. Csökkent az álláskeresőként nyilvántartott 29 év alatti fiatalok száma is. Március végén 38 981-en voltak, ami 2012 áprilisa óta a második legalacsonyabb érték. A vizsgált időszakban csak 2019 áprilisában volt kevesebb a munkanélküli fiatal. 

 

Egyre kevesebbet tudunk félretenni

Szlovákia lakossága a legkevesebbet tud megtakarítani 1995 óta. Tavaly év végén a szezonális kiigazítás után az átlagos háztartás a rendelkezésre álló jövedelmének mindössze 3,6%-át takarította meg. Ez elsősorban a rekord inflációnak és az emberek azon törekvésének tudható be, hogy fenntartsák a korábbi fogyasztási szintjüket. A teljes eurózónában a megtakarítási ráta eléri az itteni szint több mint háromszorosát (14,1%). A negatív tendencia a szlovákiai háztartások bankbetétein mutatkozik meg, amelyek a Szlovák Nemzeti Bank adatbázisa szerint a tavaly januári maximum 46,4 milliárd euróról jelenleg "csak" 46 milliárd euró. Nettó értékben az emberek megtakarításai az elmúlt évben nemhogy semmivel sem nőttek, de még enyhén csökkentek is. A 2009-es nagy recesszió óta ez volt az első alkalom. Ugyanakkor ezek a források jelentik a gazdaság hitelezésére fordított banki kötelezettségek legfontosabb részét.

 

Távozik a Cetelem

A legnagyobb francia bank, a BNP Paribas alapos mérlegelés, az összes gazdasági mutató és a piaci helyzet értékelése alapján úgy döntött, hogy megszünteti leányvállalata, a Cetelem tevékenységét Szlovákiában. A bank arra hívja fel a figyelmet, hogy a banki szolgáltatások kivezetése fokozatos lesz. Az első szakaszban az új hitelek nyújtását leállítják, miközben továbbra is kezelik a meglévő ügyfeleik hiteleit. A döntés része annak az átszervezésnek, amely magában foglalja az egyes országok tevékenységeinek földrajzi újraértékelését, ahol a bank nem éri el a megfelelő méretet ahhoz, hogy felvegye a versenyképességet más bankokkal. A bank ugyanilyen okból kifolyólag elhagyja Bulgáriát és Romániát is.

bnp

 

100 eurós támogatás az alacsony jövedelműeknek

A kormány április végén döntött arról, hogy 100 eurós támogatást kaphatnak azok az alacsony jövedelmű háztartások, amelyek tavaly nem kaptak inflációs támogatást. A támogatást a munkaügyi kirendeltségnél kell igényelni, ez a fajta segély májustól igényelhető. A 100 eurós támogatás elnyerésének feltétele, hogy a háztartások átlagos havi jövedelme az elmúlt hat hónapban nem haladta meg a létminimum 1,81-szeresét, azaz legfeljebb 424 eurót. További feltétel, hogy ezek a háztartások tavaly nem kaptak semmilyen segélyt, sem 13. nyugdíjat. Az anyagi hozzájárulás kifizetését az illetékes munkaügyi hivatalnál kell igényelni. A támogatás egyszeri lesz, és körülbelül 50 000 embert érint. A kormány a magas inflációra és az energiaárak meredek emelkedésére reagál ezzel a lépéssel.