Bankinfó – November: kisvállalkozók és a lakáshitel

2017. 11. 25.
Profile picture for user zsupcsan-zoltan
Zsupcsan Zoltán
12 éve foglalkozom pénzügyekkel és ügyfelekkel . Hiszek abban, hogy valódi tanácsot csak függetlenül, alapos tudással és szakértelemmel lehet adni.  Tanácsadói tevékenységem mellett a Pénzügy.SK tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is én felelek. 
Lépjünk kapcsolatba!
bankinfó-november.png
Ha az ember állandó munkaviszonnyal rendelkezik, nincs adóssága és a múltban mindig rendben fizette a hiteleit (már ha voltak), akkor elég egy kis türelem és a kötelező dokumentumok felmutatása - szinte bizonyos, hogy megkapjuk a lakáshitelünk. Mi a helyzet azonban a kisvállalkozókkal (SZČO)?

Mennyivel bonyolultabb a hitelintézés, ha az ember kisvállalkozó, és nem rendelkezik munkaviszonnyal? Egyértelmű a válasz: a kisvállalkozók útja rögösebb, sokkal több papírmunkával jár. Bár meg kell jegyeznem, az utóbbi években javultak a dolgok és egyes szférákban a vállalkozóknak nincs mitől tartaniuk.

A bank utánajár, nincsenek-e elmaradásaink

A hitelkérvény beadása után a kisvállalkozó leadja a tavalyi adóbevallását és az utóbbi 6-12 hónap számlakimutatásait is. Fontos tehát, hogy már egy évvel a hitelkérelem benyújtása előtt is legyen forgalmunk, és rendelkezzünk legalább egy adóbevallással. Egyes bankok még mindig legalább 2 évnyi vállalkozási múltat követelnek. A fent említett dokumentumok mellett elkérhetik az adósságmentességünk igazolását (ún. potvrdenie o tzv. bezdlžnosti), amelyet az adóhivatal bocsájt rendelkezésünkre igény esetén.

Készüljünk fel a több papírmunkára

2017 márciusa óta a bankok kötelesek mélyebben kutakodni a pénztárcánkban és szigorúbban nagyító alá tenni a keresetünket. A papírok összegyűjtése már magában sokkal időigényesebb, mint egy átlagember esetében. Magánemberek esetében a bank egy egyszerű lekéréssel megtud rólunk mindent a Szociális Biztosító adatbázisából. Az adóhivatal kedve szerint, az adóbevallás és az adósságmentesség igazolásának kiállítását akár egy hónapig is húzhatja. Sajnos 28 évvel a rendszerváltás után is ott tartunk: egy ismerős az adóhivatalban elég jó segítséget tud nyújtani.

Image
vallakozok.png

A fontosabb kérdéseket már fél évvel a hitelfelvétel előtt konzultáljuk

A megfelelő bank kiválasztása nagyban függ attól, hogy az egyes bankok milyen módszer alapján állapítják meg a vállalkozók minősítését, ratingjét. Ha a bevételünk elfogadását a tavalyi forgalmunk alapján szeretnénk kiszámoltatni, akkor kisebb a lehetősége a pozitív hitelelbírálásra, mintha a tavalyi bevételéből számoltatjuk ki a keresetet.

Egy lezárt éves adóbevallással már nehéz variálni. Megtörténhet, hogy újabb egy évet kell várnunk, hogy hitelképesek legyünk a bank számára, csak mert nem tudtuk, mi kerüljön pontosan az adóbevallásunkba.

A vállalkozók esetében fontos tehát, hogy a lakáshitelre kellő időben, előre felkészüljünk. Ez legyen mindenképp legalább fél év, vagy esetleg akár egy is. Keressetek fel tapasztalt hiteltanácsadót, és informálódjatok, mik a legjobb esélyek a lakáshitel intézésre. A történet sikere szinte kizárólag az adóbevalláson múlik.

Két módszer a bevételünk kiszámítására

A bankok általában kétféle lehetőséget adnak számunkra, ami alapján meghatározhatják keresetünket. Vegyünk egy gyors példát. Zoltán kisvállalkozó és a tavalyi évet 20.000 eurós forgalommal zárta, az adózás utáni haszna pedig 6000 euró volt. Az első módszer, hogy ezt az összeget a bankunk elosztja 12-vel, és a megkapott eredmény, esetünkben 500 euró lesz a havi bevételünk a bank szemében.  A második módszer, hogy az adózás utáni eredményünktől függetlenül (tehát lehez ez akár 0 euró is) a forgalmunk 10%-át tekinti az éves bevételünknek, s majd ezt ossza el 12-vel. Esetünkben ez 2000 euró lenne, ami havi szinten egy 170 eurós összeget jelent. Így egyértelmüen Zoli az első módszert választja. A második módszer nagyobb forgalmú vállalkozás esetén lehet érdekes.

A bankok azért igyekeznek finomítani ezeket az értékeket, és egyes vállalkozók kedvébe járni. Például ha kamaratagok vagyunk - statikus, építészmérnök, fogorvos, jogász stb., akkor a forgalmunk 60%-ára is képes bevételként tekinteni a bank, attól függetlenül, hogy az adózás utáni hasznunk csak pár euró volt. Így pl. egy fogorvos 40.000 eurós forgalommal a bank szemében ugyanolyan, mint egy munkás, aki 40.000x0,6 = 24.000 eurót keres évente.