Bankinfó - május

2018. 05. 06.
Profile picture for user zsupcsan-zoltan
Zsupcsan Zoltán
12 éve foglalkozom pénzügyekkel és ügyfelekkel . Hiszek abban, hogy valódi tanácsot csak függetlenül, alapos tudással és szakértelemmel lehet adni.  Tanácsadói tevékenységem mellett a Pénzügy.SK tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is én felelek. 
Lépjünk kapcsolatba!
bankinfó-május.png

Szigorítások: az ingatlanbefektetők aggódhatnak. A fiatalok fellélegezhetnek.

A szigorítások konkrét formát öltöttek

A Nemzeti Bank szíve kicsit meglágyult, és engedett a bankok nyomásának. A 35 éven aluliakra nem vonatkozik majd a DTI 8-as szabály, hanem rájuk DTI 9 vonatkozik majd. Mit jelent ez a gyakorlatban? A fiatal lakásvásárlók az éves kerestük kilencszeresét vehetik fel a lakáshitel maximális összegeként. Így egy nettó 800 eurós keresettel rendelkező 35 év alatti igénylő összesen 800x12x9 = 86.400 eurónyi hitelt kaphat, míg egy hasonló keresettel rendelkező, ám 35 év feletti ügyfél maximálisan csak 76.800 eurót.
A szigorítás alól itt is lesznek kivételek. Az alábbi táblázat alapján, a bankok szabad belátásuk alapján adhatnak kivételt egyes ügyfeleinek ezen szabályok alól.

Az ábrán láthatjuk, hogy a szabály életbe lépése után az első hitelkérelmezők 20%-a kaphat felmentést a szabály alól. Ez negyedévente csökken 5-5%-kal, amíg el nem éri a végleges 5%-os határt. Tehát a legszigorúbb szabályozás csak 2019 áprilisától lép érvénybe, mikoris húsz ügyfélbol már csak egy kaphat kivételt a DTI 8-as szabály alól.

 

Image
DTI.png

Az ingatlanbefektetők aggódnak

Ahogy köztudott, az árakat mindig a kereslet és a kínálat szabja meg. Nincs ez másképp az ingatlanpiacon sem. Mivel a kereslet oldalon a fenti szigorítások miatt elég kemény változások elé nézhetünk, az ingatlanbefektetők bizonytalanok, hogy el tudják-e adni ingatlanjaikat a remélt hozamok mellett. Elsősorban Pozsony megyében kérdéses, hogy vajon lesz-e egyáltalán elég pénze a potenciális lakásvásárlóknak arra, hogy megengedhessék maguknak a saját ingatlant.  Munkánk során még sosem kaptunk ennyi telefonhívást és emailt ingatlanügynököktől, ingatlanbefektetőktől. Hogy lássuk a különbséget, íme egy nagyonis szemléletes példa: míg eddig egy, havi 1000 euró fizetéssel rendelkező ügyfél könnyedén kapott 135.000 eurós hitelt álmai lakására, ez a keret júliustól 96.000 euróra csökken majd. Bár nincs kristálygömbünk, de nagy valószínűséggel a hitelplafon így lefelé nyomja majd az árakat, és ténylegesen eljöhet az ingatlan-árcsökkenés a piacon, főleg a nagyvárosokban.

*Lesz-e kinek eladni aktuális áron a most épulő lakásokat?

Image
ujepites.png

 

Júliustól végleg megszűnik a 100%-os hitelezés

Ami még ettől is nagyobb probléma lesz a keresleti oldalon, hogy a vásárlók számára már egyáltalán nem lesz elérhető a 100%-os alternatíva. Ha lakást/házat szeretnénk vásárolni, készüljünk fel, hogy a legjobb esetben is legalább 10%-os  önrésszel kell rendelkeznünk.

A 90%-ot sem kap mindenki

Míg júliusig 100 hitelből 40 átcsusszanhatott mint 90%-os hitel, a nyár után már csak 35. Sőt, jövő év áprilisában ez az arány már csak 5% lehet. 2019 áprilisától gyakorlatilag a 90%-os hitelezés is megszűnik majd, mivel csak minden 20. ügyfél kaphat ilyen magas hitelt az ingatlanjára.

A Szlovák Takarékpénztár (SLSP) májustól felhagyott az ingyenes értékbecslésekkel

Nem tudjuk, hogy a marketingosztályon történtek-e változások, de amennyire gyors és könnyű volt eddig a hitelintézés a fent említett banknál, e hónaptól már korántsem ilyen vonzó a banknál a helyzet. Eddig a Szlovák Takarékpénztár, átfizette az ingatlan értékbecslését (megj.: átlagosan egy 120-200 eurós, tehát korántsem elhanyagolható tételről beszélünk) az ügyfeleinek. Május elsejétől ezeket a kiadásokat az ügyfél állja. (Megj.: egyébként az összes többi banknál eddig is így volt, azonban ezen felül az SLSP bevezetett egy 89 eurós hitelintézési díjat is, ami már jóval kevésbé megszokott.) A kamatok terén a bank szintén besorakozott a drágább bankok közé, a legutóbbi tapasztalataink alapján. Belső körökben azt rebesgetik, hogy az ingyenes értékbecslési akció a banknak eddig egy millió eurónyi mínuszt hozott, ami kiváltó oka lehet a változásnak.

A ma elérhető legjobb kamatok refinanszírozás esetén:

3 éves fix: 0.95% p.a. Posta bank

4 éves fix: 1% p.a. Prima bank

5 éves fix: 1.29% p.a. VÚB bank

Egyébként a fixáció ideje alatt is érdemes bankot váltanunk, ha magasabb kamatot fizetünk - kérd bátran a segítségünket, szívesen átszámoljuk, mennyit nyerhetsz a refinanszírozással.  

A hiteltanácsadóknak is betesz a Nemzeti Bank

A szigorítások változást hoznak a hitelterméket árusítók körében is. Bár ez az olvasóinkat, mint ügyfeleket kevésbé érinti, azonban érdemes róla így is szót ejteni. A hitelintézésért kapott jutalékot ugyanis a tanácsadók már nem kaphatják meg egy összegben, hanem három részletben fogja nekik a bank folyósítani, 3 éven át. Ezt a változtatást mi sem tudjuk mivel magyarázni. Láthattuk, a fenti szigorítások miatt az átlagembereknek még nagyobb szükségük lesz szakértő és tapasztalt tanácsadókra, ám ezzel a lépéssel nem igazán motiválja a jegybank a minőségi munkára a hiteltanácsadókat.

 

*Ha te is szeretnél az ingatlanbefektetők hozamából részesedni, ajánljuk az alábbi megoldásokat

Image
CorpBonds_banner.png