Alapfogalmak: Mi az az infláció?

2020. 08. 17.
Profile picture for user Gergely
Csongár Gergely
2007-ben végeztem a Budapesti Corvinus Egyetem vállalati pénzügy szakán. Szakterületem a tőzsde, a befektetési alapok, valamint a részvények, melyekkel az egyetem elvégzése után is aktívan foglalkozom. Rovatomban először igyekszem elmagyarázni az egyes befektetési alapfogalmakat, hogy a megfelelő ismérvekkel felvértezve a komolyabb elemzések is könnyen fogyaszthatók legyenek. Célom, hogy hasznos és aktuális információkkal szolgáljak a számunkra elérhető befektetési lehetőségekről, és ezáltal az olvasóim nagyobb áttekintéssel kezelhessék pénzügyeiket.
Lépjünk kapcsolatba!
USdollar.jpg

Tudd meg, hogy mi az és hogyan működik az infláció.

 

         Bizonyára az inflációról már mindenki hallott, sokan rá is vágják, hogy az a pénzromlás, vagyis a pénz folyamatos elértéktelenedése. De belegondolunk abba, hogy ez évek során mit is okoz?  Mindenkinek vannak emlékei, hogy évekkel, évtizedekkel ezelőtt mennyibe került egy kenyér, egy gombóc fagyi vagy egy korsó sor. Ugye, hogy azóta többszörösére nőttek az árak? Tehát ha a pénzünket nem fektetjük be, hanem csak egyszerűen félretesszük, belevarrjuk a párnába, gyűjtögetjük egy befőttesüvegben vagy banki folyószámlán tarjuk, akkor a jövőben ugyanabból a pénzből bizony jóval kevesebbet engedhetünk majd meg magunknak.

 

Ha félretesszük azt a pénzt, melyen jelenleg ezt vehetjük meg:           Akkor a jövőben sajnos csak ezt fogjuk érte kapni:

 

Image
Inflacio_Pic-1.png


       Habár rövid távon az infláció nem látványos és kevésbé érzékelhető, több éves vagy évtizedes távlatban egyszerűen felzabálja a pénzünk értékét. Ez ellen csak két módszerrel védekezhetünk. Vagy elköltjük a pénzünket a jelenben, hogy az inflációnak esélyt se adjunk, hisz az a pénz, amit már elköltöttünk, az nem értéktelenedik többé, vagy befektetjük a pénzünket minimálisan akkora kamatra vagy hozamra, mint amekkora az infláció. Az euróról még nem állnak rendelkezésre több évtizedes adatok, ezért az inflációt célszerű az U.S. Dolláron szemléltetni.

 

 

Image
USdollar.jpg

 *http://visual.ly/purchasing-power-us-dollar-1913-2013

 

 A képről könnyen leolvasható, hogy az 1913-as 1 dollár vásárlóértéke 2013-ban már csak 5 cent. Vagyis, az, ami 1913-ban 1 dollárba került, az 2013-ban már kb. 20 dollárba. Az infláció bizonyos szempontból a készpénz költségét jelenti. Könnyen belátható, hogy hosszú ideig sok készpénzzel rendelkezni bizony nem a legelőnyösebb dolog. De hogy mégis hogyan ajánlott elkerülni az inflációt, arról majd a következő cikkben számolunk be.

 

Sikerült olyanról írnunk, amiről nem tudtál? Találkoztál olyasmivel, ami cikkünkbe nem fért bele, és megosztanád tapasztalatodat a témában? Várjuk kommentben, emailben vagy Facebook oldalunkon, esetleg privát üzenetben!

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.