Az autóbiztosításról - kiegészítő biztosítások

Az előző bejegyzésben elmagyaráztuk, mi a különbség a PZP és a Casco biztosítás között. Az első anyagilag véd minket az autónkkal okozott károk ellen, az utóbbi pedig védelmet nyújt a saját autónkra. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor egyikből sem számíthatunk kártérítésre. Az ilyen esetekben kiegészítő biztosításokat kell kötnünk. Nézzük meg, melyekkel találkozhatunk!

Az autóbiztosításról - kiegészítő biztosítások

Ha nem emlékszel, mi is az a CASCO és a PZP, olvasd el előbb ITT az előző bejegyzést.

GAP biztosítás (Poistenie finančnej straty)

Casco biztosítás megkötése esetén számolnunk kell az amortizációval is, ami azt jelenti, hogy az autó a megvásárlása után folyamatosan veszít az értékéből, főleg az új gépkocsik az első 3-5 évben. Egy esetleges totálkár vagy lopás esetén a Casco biztosítás csak a kár időpontjában megállapított piaci értéket fizeti ki: a fellépő pénzügyi veszteség pótlására szolgál a GAP biztosítás(Guaranteed Asset Protection - garantált vagyonvédelem).

1. amennyiben csak Casco védi az autónkat, a követekezőképpen néz ki, amit a biztosítótól kapunk:

KASKO_autoerteke.png

 

2. ha GAP is védi a kocsinkat, mindig a teljes vételárat kapjuk meg lopás és totálkár esetén:

gap_sk.png

 

Vegyünk egy példát:

tab.png

*A GAP biztosítás még az önrészünket is fedezi ebben az esetben

GAP biztosítást kizárólag csak Casco biztosítás mellé köthetünk, egy új Škoda Octavia esetében az éves biztosítási díj 150 euró körül mozog. Vadiúj autókra mindenképpen ajánljuk megkötni az első 3-5 évre.

Kátyúkár biztosítás (Poistenie proti zlému stavu vozovky)

A szlovákiai utakon autózva sok esetben okozhatnak kárt a kátyúk, egyéb úthibák. Ebben az esetben a kártérítési igényt elküldhetjük a közút kezelőjének, pozitív elbírálást azonban aligha várhatunk. E kellemetlenségek elkerülésére szolgál a kátyúkár biztosítás, amely fedezi a kerekekben vagy a gumiabroncsokban keletkezett károkat. Biztosítási díja mindössze 10 euró évente.

Vadkár biztosítás (Poistenie stretu so zverou)

Ha nem rendelkezünk Casco biztosítással és nem is szeretnénk kötni, viszont számtalanszor utazunk sötétben és erdős területen, mindenképpen ajánlatos olyan biztosítónál megkötni a kötelező biztosításunkat, amelyiknél kiegészítő termékként megköthetjük a vadkár elleni biztosítást. Ez fedezetet nyújt minden olyan káreset során, melyet vad okoz a járműben. Ez a kiegészítő általában 30-40 euróba kerül évente. Szlovákiai statisztikákat nem sikerült találnunk, de az alábbi linken megnézhetjük, mennyire gyakori Csehországban az állatok miatt történt baleset. Minden 20. autókár állattal való ütközés miatt keletkezik.

Egyik kollégánk találkozása egy szarvassal:

17506286_10209066969735459_518756357_n.jpg

Közlekedési balesetbiztosítás (Poistenie úrazu prepravovaných osôb)

Megtörténhet, hogy utazásunk során ismerősöket is viszünk magunkkal, és balesetet okozunk. Az ütközés során a velünk egy járműben utazók is megsérülhetnek, ez esetben egy darabig nem fognak tudni majd dolgozni, ezt a bevételkiesést valakinek állnia kell. Erre szolgál ez a kiegészítő biztosítás, amelynek éves díja 20-25 euró körül mozog. Némelyik PZP-hez már bónuszként kapható, éppen ezért a biztonság kedvéért nézzünk utána, a miénk tartalmazza-e. Általában a legolcsóbb biztosításokban éppen az efféle bónuszok hiányoznak.

Mi a helyzet a szélvédővel?

Ha rendelkezünk Casco biztosítással, akkor még az előttünk haladó vétkes sofőrt sem kell megállítani, ugyanis a Casco átfizeti ezt a kárt. Természetesen az önrész összegére vigyázzunk a megkötésnél, az olcsóbb variációk nagyobb önrésszel járnak. Ha csak kötelező biztosításunk van, akkor a kárt okozó, tehát az előttünk haladó gépjármű PZP-jéből kell igényelnünk a kártérítést. Ez a folyamat az utóbbi évek legvitatottabb biztosítási eseményének számít. A biztosítók sokszor azzal érvelnek, hogy az előttünk lévő autó kereke alól felpattanó kő nem az autós hibája, vagy azt hozzák fel, hogy a káreset nem bizonyítható. A 2016-os év második felétől azonban már zöld utat kaptak a károsultak a Legfelsőbb Bíróságtól, amelynek ítélete alapján immár fizetnie kell a biztosítónak abban az esetben, ha az előttünk haladó autós sofőrje elismeri, hogy ő okozta a kárunkat. Természetesen mindent pontosan felülvizsgálnak, így ne felejtsük el kitölteni a baleseti jegyzőkönyvet (Záznam o dopravnej nehode), és aláíratni azt a vétkessel.

a6620714.jpg

Legtöbb esetben azonban az előttünk haladó autó sofőrje nem hajlandó együttműködni, arra hivatkozik, hogy a kár máskor keletkezett, csupán őt ’’találtuk meg’’ és nem írja alá a jegyzőkönyvet. Ha el akarjuk kerülni az efféle kellemetlenségeket, kiegészítő biztosításként a PZP-hez kössünk szélvédő biztosítást (Poistenie čelného skla), amelynek évi biztosítási díja 35-40 euróba kerül.

Megj.: A feltüntetett évi biztosítási díjak egy újonnan vásárolt Škoda Octavia-ra vonatkoznak.


Ezt feltétlenül olvasd el!

Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem? Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem?

Ezek még érdekelhetik

  • Amikor a biztosító fizet #4 - Mi az, ami egy amatőr labdarúgónak kötelező?

  • Amikor a biztosító fizet #1

  • Rádiofélvétel - Miért ne spórolj biztosításban

  • Van-e egyáltalán szükségünk életbiztosításra?

  • Jó hír az autósoknak: a biztosító kötelező átfizetni a szélvédőn keletkezett kárt!

  • Kritikus betegségek biztosítása - miért fontos?