Bankon keresztül fektetsz be? Így vernek át!

Befektetni egyszerű. Szinte minden bank folyamatosan bombázza különféle ajánlatokkal az ügyfeleit, hogy nyissanak nála befektetési számlát, mert mennyivel magasabb hozamot lehet elérni befektetésekkel, mint bankbetétekkel.

Bankon keresztül fektetsz be? Így vernek át!

Az internetbankingon keresztül vagy a bankos mobilapplikáció használatával pedig csak pár kattintás és kész is a befektetésünk. Ha ezeket a csalikat eddig még nem kaptuk be, akkor néha bizony valaki felhív minket a bankból és telefonon keresztül próbál minket meggyőzni, hogy a számlán parkoltatott pénzünket tegyük már át azokba a „nagyon jó fondokba”. Ilyenkor, ha sikerül valamennyire meggyőzni az minket, akkor invitálnak a bankba, ahol mindenféle színes csili-vili grafikont és prospektust mutogatnak. Tájékoztatnak minket a befektetési alapok múltbeli eredményeiről, a jövőbeli várható hozamról, a kockázatokról meg a költségekről. Úgy ahogy a törvény szerint kell. Úgy jövünk ki a bankból, hogy azt érezzük, hogy megfogtuk az Isten lábát, most már a mi pénzünk is hatalmas ütemben fog nőni. De átvertek. Mutatom is hogy mikor gyanakodj.

 

Költségek

Amikor a költségekről van szó, a tájékoztatás sokszor megmarad a belépési költségek szintjénél. Ez ugye a „vstupné poplatky”. Ez általában a befektetett összeg 2-3%, amit le fognak vonni a befektetett összegből a befektetéssel kapcsolatos tevékenységek miatt. Egyszeri 2-3%-os költség nem tűnik soknak, ha az alap a múltban évi 8-10%-os hozamot is hozott. Ahogy mondja a „banki szakértő” ezt az alap pár hónap alatt vissza is termeli nekünk. Így is van. Ez eddig rendben is lehet. De kevesebb szó esik a folyó költségekről, amit a „priebežné poplatky” címszó alatt kell keresnünk. Ez az a költség, amit minden évben levonnak a befektetésünkből, értsd úgy, hogy kiveszik a zsebünkből. A képen az egyik szlovák bank egyik részvényalapjának költségstruktúrája látható: Konkrétan a ČSOB Svetový akciový o.p.f.

4.png

A belépési költség és a folyó költségek között nincs is nagy különbség, de míg a belépési költséget csak egyszer fizettetik ki velünk és a befektetett összegből számolják ki, addig a folyó költséget minden évben fizetjük! Csak számolj utána: 10.000 EUR befektetés után az első évben nagyságrendileg 268 EUR folyó költséget fizetünk ki, de 10 éven keresztül az évi 10%-kal emelkedő vagyonból ez 4.271 EUR lesz, amit legombolnak rólunk. Ez a belépési költség 42,7%-a. Számít?

Csak szólok, az én ügyfeleimnek ezt az alapot szoktam ajánlani, ahol a folyó költség évi 0,07%.

3.png

10.000 EUR befektetés után első évben 7 EUR költséget fizetünk ki, a 10 év alatt meg 112 EUR-t a 4.271 helyett. Így is lehet. Ugye hogy átvertek a bankok? Mutatok mást.

 

A bankok szeretnek trükközni is

2.png

Egy Tatra Banka meg nagy büszkén hirdeti, hogy az ő alapja olcsó ETF alapokba fektet. Az alap éves költsége mindössze 1,33%.

Ez már egész jónak tűnik, a folyó költségek is már csak kicsivel vannak a piac átlag felett, vagyis még ez is drága. Ez alatt azt értem, hogy egy ilyen konstrukciót kevesebb költséggel is el lehet érni máshol. Viszont ennek a bankos megoldásnak van egy nagyon nagy problémája. Mégpedig az adózás. Az ETF alapok nyeresége a jelenlegi szlovákiai szabályozás alapján egy éven túl adómentes. Viszont, ha ezeket az ETF alapokat egy sima befektetési alapba csomagoljuk, ahogy ezt a bank is teszi, akkor ez már nem ETF alap és adóköteles. És hogy ez mennyibe fáj? Ha 10.000 EUR 10 év alatt évi 10%-os hozamot hoz, akkor 10 év múlva 25.937 EUR lesz a számlánkon. Ebből 15.937 EUR lesz a nyereség, aminek a 19%-át bizony le fogják vonni adó formájában. Ez 3.028 EUR. Ha közvetlenül az ETF lapokba fektetnénk ezt az adót teljesen legálisan nem kéne befizetni. Ez a bank így oldotta meg. Parasztvakítás a javából.

 

Hiányzó múltbeli teljesítmény

Hogy mikor gyanakodj még? Ha a bank által kínált alapnak nincs 10-20 éves múltja. Egyik legjobb marketingfogás, hogy „Ez most valami új, ez most más stb. stb”. Lehet, hogy ez így van, de akkor mi a helyzet a régivel? A bankok már legalább 20 éve kínálnak befektetési alapokat. Azok akkor nem voltak jók? A szomorú válasz az, hogy tényleg nem. Vagy azért, mert irtózatosan drágák voltak, vagy csapnivaló volt a teljesítményük. Bármi is volt az oka az ilyeneket jobb minél mélyebbre süllyeszteni, hogy az ügyfelek még véletlenül se találkozzanak velük. Helyette itt van ez a csili-vili új prospektus egy vadiúj lehetőségről. Ismerős? És majd pont most fog a bank valami olyat kínálni, ami majd hosszú évtizedekig megfelelő lesz (mert ugye ilyen hosszú időre fektetünk be). Persze, persze.

 

Még egy érdekesség a végére – alacsony hozamok

 

Nem meglepő módon a hozamok is alacsonyak. Ez alatt azt értem, hogy alacsonyabbak, mint az átlag. Ezeket a magas folyó költségeket elvileg azért kellene megfizetnünk, hogy ezzel fizetjük ki az alapkezelő munkáját, aki a különböző befektetési lehetőségek alapos és többségében helyes elemzésével magasabb hozamot realizálna számunkra mint az átlagos index referenciahozama. Akkor nézzünk egy kicsikét a képre. Ezen a képen a VÚB által kínált Eurizon Fund - Equity World Smart Volatility Class Unit R EUR Acc alap hozama látható. Szinte minden évben rosszabbul teljesített, mint a hozzá viszonyított referenciaátlag. Csak halkan jegyzem meg, hogy a referenciaátlagoz nem kell portfóliómenedzser, meg mindenféle költséges elemzés. Az egy egyszerű piaci átlaghozam. Ha összeadjuk az alap 10 éves teljesítményét, akkor az +88,8%, miközben az átlagos referenciahozam meg 114,9%. Vagyis bank által kínált alap kezelőjének 10 év alatt kifizettünk 10*1,33%= 13,3% folyó költséget, hogy a pénzünket befektetve 114,9%-88,8%=-26,1%-kal alacsonyabb hozamot termeljen, mint amit a „hozzáértése” nélkül elértünk volna. Vagyis még fizettünk is azért, hogy kevesebb legyen a hozamunk, mint egy sima átlag, amihez még tudás sem kell. Ez lenne a hozzáértés meg a szakértelem?

1.png

Ha a vagyonodról, befektetésedről van szó, bízd szakemberre. Vedd fel velem a kapcsolatot és közösen átnézzük a meglévő befektetéseid és egy alacsony költségű, de minőségi portfóliót alakítunk ki számodra. Az optimális időpont most van, én készen állok.

 


Ezt feltétlenül olvasd el!

Így fektess be 2022-ben Így fektess be 2022-ben

Ezek még érdekelhetik

  • Magas nyugdíjat szeretnél? – nem pénzre, sokkal inkább időre van szükséged

  • Mennyi pénzre van szükségem, ha nyugdíjba szeretnék menni? - Avagy a 4 százalékos szabály

  • Fektessünk aranyba! Vagy mégsem?

  • Így fektess be 2022-ben

  • A pénzét befektető ember második legnagyobb hibája

  • Hogyan készülj fel a nyugdíjra?   I.rész