Bankinfó - Június : Jövő évtől megszűnik a fiataloknak járó támogatás mai formája!

A fiataloknak járó hitel jelentősen megváltozik. A hozzá kapcsolódó legfrissebb információkról olvashatsz az alábbi írásban. Nem kevesebb, mint 5000 euróval járnak rosszabbul jövő évtől a fiatalok, mint eddig.

Bankinfó - Június : Jövő évtől megszűnik a fiataloknak járó támogatás mai formája!

1. Kevesebb fiatal kap állami támogatást júlistól

Az állami támogatás több feltételhez kötődik. Az egyik a kérelmező keresetének nagysága. Ez a határérték negyedévente változik a gazdaságban elért átlagkeresettől függően. A felső határ pontosan a tavaly ilyenkor elért átlagkereset 1,3-szorosaként van definiálva. Ez június 31 – ig 1287 euró (bruttó) volt, azonban a következő negyedévben (júliustól-szeptemberig) csökken, nem kevesebb, mint 120 euróval 1166,10 euróra (bruttó) . Az, aki tavaly havi átlagban ennél többet keresett, sajnos nem jogosult az állami támogatásra.

2. 2018-tól nagy valószínűséggel megszűnik a fiataloknak járó támogatás a mai formában

Januárban terjedt el a hír, hogy a fiataloknak járó hitelkedvezmény változni fog, méghozzá számunkra kedvezőtlen irányba. Sajnos ez az információ beigazolódni látszik. A 3%-os kamatkedvezmény nagy valószinűséggel a jövő évtől már a múlté. Az állam megszünteti a fiataloknak járó hitelek dotációját a mai formában, és adóbónusz formájában nyújt a jövőben ehelyett kedvezményt a fiataloknak. Ez az új adóbónusz lehetővé tesz majd 400 eurós adóbónusz leírását a fiataloknak. Azonban ez 5 év alatt is maximum 2000 eurónyi megtakarítás. Eddig az 50.000 eurós hitel esetén azonban 7.000 eurós megtakarítást jelentett a kedvezmény.

 lakashitel.jpg

3. Júliustól a biztonsági tartalék 10%-ra növekszik

Mit is jelent ez? Egy régebbi cikkünkben írtunk róla, mi alapján számolja ki a bank, hogy kapunk-e hitelt. Márciustól, ún. biztonsági tartalékkal/párnával is kellett számolnia a banknak hitelelbíráláskor. Eddig fizetésünk 95%-ból indultak ki, júlistól azonban a fizetésünk csak 90%-a lesz a kiindulási pont.

4. Az OTP úgy látszik nem szívesen oldja a fiataloknak járó hitelt

Először is egy fontos dolog, amit tisztázzunk az elején, ha eddig nem tettük. A lakáshitel (hypotéka) és a fiataloknak járó hitel (hypotekárny úver pre mladých) két teljesen különböző termék. Amit a reklámokban akciósan látunk, mint pl. Unicredit - 0,99 %, Primabank - 1,2%, OTP- 1,2% és még sorolhatnánk, ezek mind és kizárólag a lakáshitelekre (hypotékákra) vonatkoznak, míg a fiataloknak járó hitel sok esetben 2,1%, 2,99%, 3,5% és hasonló kamatlábakon indul. Így leszámolva a 3%-os kedvezményt, sok esetben 0,1% kamatot kapunk.

Az OTP egyértelműen jelezte, hogy nem szeretné a fiataloknak járó hiteleket oldani. Nem kevesebb, mint 4,99% - os kamatot kínál erre a termékre, tehát még a 3%-os támogatás leszámítása után is 1,99%-on tartunk (te jó ég!), ami sokkal több, mintha egyenesen egyszerű lakáshitelt kérnénk 1,2%-ért. A pontos okot nem tudjuk, de így egyértelműen a Tatrabankot hagyta biztos befutónak a fiataloknak járó hitel oldásához.

Ha Te is segítségre szorulsz hitelintézéskor, szívesen várjuk leveled. 

 

 

 


Ezt feltétlenül olvasd el!

Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem? Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem?

Ezek még érdekelhetik

  • Te elválnál egy kedvező hitel miatt? - Jön a fiatal házasoknak járó hitel

  • Ne is álmodj többről, mint két szoba! - kiszámoltuk, mekkora lakásra kapsz hitelt júliustól

  • Hitelt halasztasz? Mutatjuk, mennyibe fog kerülni

  • Bankinfó Május - Szigorítások: az ingatlanbefektetők aggódhatnak. A fiatalok fellélegezhetnek

  • Lakáshitel rekord: 0.725% p.a. - lehetséges ez???

  • Lakáshitel: milyen fixációt válasszak?