Alapfogalmak: Mi az a befektetés?

Mit is jelent egyáltalán a befektetés?

Sokak szemében a befektetés úgy jelenik meg, hogy „valahova” „teszünk” „valamennyi” pénzt „valamilyen hosszú” időre, és ha minden jól sül el, akkor több pénzzel fejezzük be a kalandot. A befektetések azonban ennél kicsit bonyolultabbak, viszont ebben a cikksorozatban igyekszünk a lehető legegyszerűbben, lépésről lépésre elmagyarázni a fenti, idézőjelben lévő paramétereket.

Alapfogalmak: Mi az a befektetés?

Mi az a befektetés?

Sokak szemében a befektetés úgy jelenik meg, hogy „valahova” „teszünk” „valamennyi” pénzt „valamilyen hosszú” időre, és ha minden jól sül el, akkor több pénzzel fejezzük be a kalandot. A befektetések azonban ennél kicsit bonyolultabbak, viszont ebben a cikksorozatban igyekszünk a lehető legegyszerűbben, lépésről lépésre elmagyarázni a fenti, idézőjelben lévő paramétereket. A befektetés legfontosabb definícióját talán Warren Buffett fogalmazta meg, miszerint lemondunk a jelenlegi fogyasztásunk egy részéről, hogy a jövőben majd jóval többet fogyaszthassunk.

A befektetés akkor mondható sikeresnek, ha a befektetésünk értéknövekedése meghaladja az időszak alatt fennálló inflációt, sőt az az ideális, ha az inflációt jóval meghaladó ütemben nő a befektetésünk értéke. Könnyen beláthatjuk, hogy csakis így felelhetnek meg a befektetések Buffett által megadott definíciónak.

Talán ezzel a két képpel tudnánk jellemezni legjobban befektetés célját.

 

  

Jelenben lemondunk erről:                                                                 Hogy a jövőben megvehessük ezt:

etel-1.jpg 

Elsősorban nem az a cél, hogy a jövőben egyszerűen csak több pénzzel, vagyonnal rendelkezzünk, hanem az, hogy a jövőbeli pénzünkön jóval több mindent megvásárolhassunk. Hogy a fenti célunkat elérjük több különböző befektetési lehetőség közül is választhatunk. Pénzünket betehetjük a bankba, hogy a bank által nyújtott kamatokkal gazdagodjunk. De vehetünk rajta államkötvényeket is, ami azt jelenti, hogy kölcsönadjuk a pénzünket az államnak, akitől majd kamatostól kapjuk vissza. Befektethetjük egy vagy több vállalatba, vagyis részvényeket vásárolhatunk belőle, így tulajdonosként részesülhetünk a vállalat által megtermelt haszonból. Vásárolhatunk ingatlanokat is, ahol kapott bérleti díjak és az ingatlanok értéknövekedésén keresztül növekszik a befektetésünk értéke. Vehetünk a pénzünkön különféle műtárgyakat is abban a reményben, hogy majd a jövőben valaki majd magasabb áron vásárolja azt meg tőlünk. Sőt ilyen alapon vehetünk a pénzünkön aranyat, vagy bármilyen más nemesfémet is.

Nagyon nem mindegy, hogy a fentiekben részletezett befektetési lehetőségek közül melyet vagy melyeket választjuk, hiszen mindegyik más-más hozzáállást kíván, miközben különböző körülmények között másként és másként teljesítenek. A későbbi cikkeben átvesszük az összes befektetési lehetőség előnyét és hátrányát. Sőt, hogy egy kicsit még bonyolítsuk is, a fenti kategóriák egy része nem is számít igazi befektetésnek.

 

Sikerült olyanról írnunk, amiről nem tudtál? Találkoztál olyasmivel, ami cikkünkbe nem fért bele, és megosztanád tapasztalatodat a témában? Várjuk kommentben, emailben vagy Facebook oldalunkon, esetleg privát üzenetben!


Ezt feltétlenül olvasd el!

Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem? Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem?

Ezek még érdekelhetik

  • A pénzét befektető ember második legnagyobb hibája

  • Alapfogalmak: Mik azok a kötvények II.

  • Fektessünk aranyba! Vagy mégsem?

  • Alapfogalmak: Mi az az infláció?

  • Alapfogalmak: Pénzügyi terv

  • Így spórolj a gyermekednek III. – Milyen a tökéletes gyerekspórolás?