2017 - változások amik téged is érintenek

Közeledik a 2016-os  év vége, a szeretteinktől kapott ajándékokat már mind kibontottuk. Nézzük meg, milyen ajándékcsomaggal kedveskedtek nekünk a honatyák a 2017-es évre!

2017 - változások amik téged is érintenek

 Igyekeztünk pozitív dolgokat keresni, nézzük mennyire sikerült:

 

1. A nem-élettípusú biztosításokra (neživotné poistenie) bevezetett adó

A kormány elfogadta a törvényt, mellyel bevezetik a biztosításokra vonatkozó 8%-os járulékot/adót. Szerencsére, az eredeti tervezettel ellentétben csak az újonnan megkötött biztosátásokra vonatkozik majd ez az emelkedés. A legtöbb biztosító erre természetesen árnövekedéssel reagál majd (5-14% közötti drágulást emlegetnek), ezért ha még az utolsó napokban megtehetjük tervezett lakás, autó vagy más biztosításunkat, akkor siessünk vele.

 

2. A nyugdíjkorhatát növelése

Január elsejétől újabb korhatárnövelés vár a jövendőbeli nyugdíjasokra. A nyugdíjkorhatárt 2017 -től minden évben 2 hónappal tervezik megtoldani. Miért van erre szükség? A Szociális Biztosító évről-évre egyre komolyabb adósságokkal küzd. Az alábbi ábrán igyekszünk szemléltetni mekkora hatalmas összegről is beszélünk évente. A piros oszlop mutatja, mennyivel többet költ el már most a Szociális Biztosító annál, ami a rendelkezésére áll.

Pontosan 635 milió euróról beszélünk, ami:

- 2x több, mint amit az állam a felsőoktatásra szán

- 3,2x több, mint amit az állam a felsőoktatásra szánt

- és 4,7x több, mint amit az állam az egészségügyre költött

 

Szocialis-biztosito-adosag.png

*forrás: www.rozpocet.sk

Amit ebből nagyon fontos leszűrnünk az az, hogy ne hagyatkozzunk az államra ha reális nyugdíjhoz szeretnénk jutni, és ne is 50 évesen kezdjük el aktívan oldani ezt a problémát. Az állami nyugdíj lassan már nem más, mint illúzió.

 

3. Egyre nehezebb lesz lakáshitelhez jutni

A Szlovák Nemzeti Bank bekeményít, hogy elkerülje a már lassan alakuló ingatlanlufi durranását. A lakásvásárláshoz egyre nagyobb önrészre lesz szükségünk, és a törlesztőrészlet levonása után is maradnia kell elég pénznek a fizetésünkből. Teljesen normális lesz, hogy a lakásvásárlásnál 20%-ot önrészből kell majd fedeznünk. A pontosabb változáskról bővebben írtam már ITT.

 

4. Egy jó hír is a végére:

A 2. pillérbe a jövő évtől az eddigi 4% helyett 4.25% jut majd a bruttó fizetésünkből. 2022-re ez a szám eléri a 6%-ot. Tehát valamelyest több pénz jut a magánnyugdíjszámlánkra hónapról hónapra. Részletesebben erről a témáról következő bejegyzésünkben írunk.

 

Remélem a fa alatt sokkal szebb ajándékok várták az olvasókat, a honatyáktól most ennyire futotta. Mindenkinek sikerekben gazdag, boldog új esztendőt kívánunk!


Ezt feltétlenül olvasd el!

Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem? Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem?

Ezek még érdekelhetik

  • 2018 legfontosabb számai

  • Venni vagy nem venni, ez itt a kérdés?!

  • 15 éve bukott be a BMG – avagy a piramisjátékokról

  • Hosszútávú befektetések - részvényalapok

  • A céges kötvények és amit tudni kell róluk

  • A legnagyobb pénzügyi félreértések a Facebookról