Újabb lakáshitel 1% alatt - Megnéztük mi az ára

Ha egy bank 1% alatti kamatlábat kínál a jelzáloghiteleknél, az nagyon csábító tud lenni, ugyanis ilyenre még nem volt példa a történelemben. Így van ez az UniCredit Bank esetében is, amely 0,99%-os kamatlábbal rukkolt elő 3 éves fixáció mellett. Szinte már minden kampány feltételekhez kötött, és ebben az esetben sincs ez másképp. Vajon tényleg ennyire megéri? Nézzük meg!

Újabb lakáshitel 1% alatt - Megnéztük mi az ára

Az előző bejegyzésben ITT már rámutattunk arra, hogyan lehetséges az 1% alatti kamatláb a Postabank specifikus hiteltermékének segítségévél. Ehhez azonban szükségünk van egy nagyobb megtakarításra is. Itt nem az önerő összegére gondolunk, hanem egy külön megtakarításra: egy letétbe helyezett összegre, amely a Postabanknál feltétel az 0,725%-os kamatlábnak. Az UniCredit jelzáloghitelénél ilyenről szó sincs, ők is ugyanúgy ’"kérnek valamit cserébe’’. Méghozzá egyszerre 3 feltételt is teljesítenünk kell a 0,99%-os kamatlábhoz!

kamatok.png

1.Aktív számlahasználat (Zasielanie 1,5-násobku splátky na účet)

Ez alatt azt értik, hogy a hitel törlesztőrészletének minimum 1,5-szörösét kell a számlánkra utalni. Ez teljesíthető, ugyanis jelzáloghoz egyébként is számlát kell nyitnunk az adott bankban, és ha már nyitottunk, valószínűleg a fizetésünket is oda fogjuk utaltatni. (A folyószámla kezelési költsége egyébként 8€, amelytől eltekintenek, ha 400 euró feletti összeg érkezik a számlánkra.) Így a számlát is ingyen kapjuk és a feltételt is teljesítjük. Ebben az esetben tehát 1,49%-ra csökken a kamatlábunk.

2.Hitelkártya aktív használata (Aktívne využívanie kreditnej karty)

A folyószámlánk mellé igényelnünk kell egy hitelkártyát, amelyet aktívan kell is használnunk. Ez azt jelenti, hogy minden fél évben minimum 5 alkalommal kell fizetnünk vele legalább 20€ értékben. Erre még mondhatjuk, hogy teljesíthető, de a bankok nagyon jól tudják, hogy ha hitelkártyánk van, akkor hajlamosak vagyunk elcsábulni és túlköltekezni. Ezután általában nem fizetjük rögtön vissza a kártyára az összeget, és akár 18%-os kamatot is felszámolhatnak. Szóval teljesíthető, de nem árt vele vigyázni. Így 1,39%-ra tudjuk csökkenteni a kamatlábat.

TANÁCS: Akármilyen hitelkártyával is rendelkezünk, ügyeljünk a kamatmentes periódusra (bezúročné obdobie), amely időn belül ha visszafizetjük az elköltött pénzt, nem fizetünk kamatot.

553700_453327271411430_652477289_n.jpg

3.Hitelfelvevő visszafizetési képességének biztosítása (Poistenie schopnosti splácať úver)

Ez a biztosítás a hitelfelvevőt védi halál vagy hosszútávú munkaképtelenség (PN) esetében az első 5 évben. A biztosítás díja a hitel összegének 3%-a, amely 50.000 eurós hitel esetén 1.500 eurót tesz ki. Ezt kétféleképpen fizethetjük:

    1.egyszerre kifizetjük készpénzben: ebben az esetben felveszünk 50.000 eurót és 1.500 eurót kifizetünk egyből a biztosításra

    2.beleszámítják a hitel összegébe: így 51.500 eurót veszünk fel, amelyet megkapunk 0,99 %-os kamatlábra, viszont 1.500 euróval többet fizethetünk vissza, mint amennyit szerettünk volna

Végeredmény?

Tegyük fel, hogy a folyószámlánkra utaljuk a fizetésünket és a hitelkártyát is csak a minimális elvárt összeggel terheljük le, odafigyelünk a visszafizetésére, így az első két feltételt tudjuk teljesíteni, ezért nem fizetünk rá. Az utolsó feltételt azonban vizsgáljuk meg! Meggyőznek minket arról, hogy kössünk biztosítást a hitelhez. Ez 3%-át teszi ki a hitel összegének, esetünkben 1500 eurót. Mivel a legtöbben nem tudjuk ezt kifizetni, hozzáadják ezt az összeget a felvett hitelhez.

A következőképpen néz majd ki a biztosított és nem biztosított hitel számunkra:

torlesztoreszlet.png

Első ránézésre még biztosítással is havi 5 euróval kevesebb a törlesztőrészlet. De mint mindig, most is túl szép, hogy teljesen igaz legyen. Ami nagyon fontos a hitelnél a törlesztőrészlet mellett, hogy mennyi tartozásunk marad 3 év fixáció után.

istina.png

Igaz, hogy megtakarítottunk a törlesztőrészleten 4,5 € -t, ami 3 év alatt 4,5x12x3 = 162 €, de a hiteltartozásunk 1.100 €-val magasabb lesz 3 év után.

Tehát 1.100-162 € = 938 eurónkba került a marketing 3 év alatt.

Persze a 0,99%-os esetben be is voltunk biztosítva, ami azért tényleg fontos. A kínált biztosítás azonban esetünkben évi 300 euró helyett ( =1500 €/5 év) megoldható évi 70 euróból, ha nem a bankra bízzuk. Így 938–3x70 = 720 eurót buktunk a 3 év alatt, de vigaszként legalább a haveroknak elmondhatjuk a klubban, hogy 1% alatti hitelünk van.

Talán mindenki szereti a Kindertojást. Tiszta jó ez a játék a csokiban dolog, dupla élvezet. A számok és a tapasztalat azonban azt mutatják, hogy a pénzügyi szektorban jobb mindenkire csak azt bízni, amihez ért. A bankokhoz hitelért, a biztosítóhoz biztosításért, az alapkezelőkhöz pedig a befektetésekért forduljunk. Elmondható, hogy minden kettő az egyben pénzügyi termék nagyon jó a plusz költségek becsomagolására.

Kinder-tojas.jpg

Összegzés: Félreértés ne essék, az UniCredit bankkal nincs semmi baj, csak rámutattunk, hogy mennyire fontos minden pluszt és mínuszt számításba vennünk, mikor egy kecsegtető ajánlatot látunk. A fent vázolt példa mutatja, hogy az olcsóbb néha (sokszor) drágább. Mivel a számok nem hazudnak, így mi sem ajánljuk a 0,99%-os ajánlatukat!

d7ba95b5.png

 


Ezt feltétlenül olvasd el!

Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem? Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem?

Ezek még érdekelhetik

  • Bankinfó - Október: visszaestek a hitelezések, refinanszírozás és ingaltan lufi

  • Lakásitel: fizessem le gyorsabban a hitelem, vagy fektessem be az erre szánt pénzt?

  • A lakástakarék módosításai 2019-től

  • Lakáshitel rekord: 0.725% p.a. - lehetséges ez???

  • Bankinfó - Július: Honnan szerezhetek pénzt, ha a banktól nem kapok 100%-ot az ingatlanra?

  • Bankinfó – November: kisvállalkozók és a lakáshitel